Dona i senderisme, igualtat a la muntanya
Dona i senderisme, igualtat a la muntanya
Dins de la celebració del mes de la Dona, recollim i destaquem el treball realitzat des de la Vocalia de Dona i Esport, en col·laboració amb la Vocalia de Senderes i Refugis, en el qual es van realitzar una sèrie de 7 rutes per senderes de la província de València en el context d'una campanya d'igualtat i inclusió que va donar suport a la Diputació de València.
En aquestes rutes en les quals van participar més de 160 persones, la presència de dones va suposar un terç dels participants. Aquestes dades confirmen l'augment de dones que se sumen a les activitats de la Federació, així com a càrrecs de responsabilitat en els Clubs, els cursos de formació tècnica… etc. Precisament aqueix era l'objectiu d'aquest programa de senderisme: fomentar el creixement d'aquestes dades i donar a conéixer l'experiència de les dones en les rutes, perquè puguen servir d'exemple i motivació a moltes altres.
Es van realitzar una sèrie d'entrevistes en finalitzar cadascuna de les jornades dutes a terme. Paraules com a igualtat, autonomia, independència i llibertat destaquen, com una meta a aconseguir en el món de la muntanya, un món que encara hui és majoritàriament masculí. Per a aconseguir aqueix estat d'apoderament, es proposen accions com la implicació de la infància i joventut a la muntanya i els esports perquè resulte natural la igualtat, cursos de formació per a guanyar seguretat i confiança en el terreny de la naturalesa, fomentar experiències com les rutes com a opcions d'oci per a dones, facilitar la seua participació en activitats que siguen compatibles amb la conciliació familiar…
La Vocalia de Dona i Esport recull aquesta valuosa informació per a treballar per les dones. Algunes accions ja s'han posat en marxa, com és el programa de formació per a la dona dins de la EVAM, on es bequen cursos; la creació d'espais en les xarxes on compartir informació i sentir-se part de les alternatives que ofereix la muntanya, la visibilització de problemàtiques amb les quals es troben les dones… etc.
En aquest sentit, vam tindre l'oportunitat de comptar amb l'Associació d'Afectades d'Endometriosis de València (AAEV). Es tracta d'una malaltia inflamatòria estrogen-dependent d'origen desconegut que afecta aproximadament un 10-20% de dones en edat fèrtil de qualsevol ètnia-raça i grup social. Una malaltia crònica que cursa amb dolors molt intensos, infertilitat, afecta a altres òrgans que a vegades requereixen d'intervenció quirúrgica, amb un diagnòstic tardà i sense tractament curatiu. Invalidant en molts més aspectes que la salut: psicològica, laboral i socialment. La realització d'activitats en el medi natural i en grup, com aquest programa d'Igualtat i Inclusió, suposa un repte interessant que aporta fortalesa, autoestima i beneficis a nivell físic.
Queda camí per recórrer, però es van veient avanços.
La muntanya no entén de gènere, gaudim-la!